Skip to main content

Η ΕΝΙΔΕΑ χαιρετίζει τη συμμετοχή του WEC στους πρώτους 100 εταίρους του Παγκόσμιου Συνασπισμού της ΔΟΕ για την Κοινωνική Δικαιοσύνη

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) παρουσίασε πρόσφατα τους πρώτους 100 εταίρους του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Περιλαμβάνει κυβερνήσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εταιρείες, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς… και φυσικά τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης -World Employment Confederation, της οποίας μέλος στην Ελλάδα είναι η ΕΝΙΔΕΑ. Με την κοινωνική δικαιοσύνη ως στρατηγική προτεραιότητα για το 2024 για τη WEC, η ένταξη στον Συνασπισμό αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για τον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Ατζέντα Αξιοπρεπούς Εργασίας.

Με την κλιματική αλλαγή, τις δημογραφικές μετατοπίσεις, την τεχνολογική ανάπτυξη και, γενικότερα, την παγκοσμιοποίηση, ο κόσμος της εργασίας αλλάζει με πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα. Ενώ οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει σημαντικές νέες ευκαιρίες, έχουν επίσης οδηγήσει σε ανισότητες και κινδύνους αποκλεισμού, απειλώντας την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και την ανθρώπινη πρόοδο.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει αναλάβει την αντιμετώπιση αυτού του «ελλείμματος κοινωνικής δικαιοσύνης» με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν διάφορες κατηγορίες ενδιαφερομένων. Ήδη 100 εταίροι έχουν προσχωρήσει στον Συνασπισμό, ανακοίνωσε η ΔΟΕ και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) συγκαταλέγεται στις 14 οργανώσεις εργοδοτών που συμμετέχουν.

Μια πολυμερής προσέγγιση

Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός για την Κοινωνική Δικαιοσύνη στοχεύει στη βελτίωση της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κενών κοινωνικής δικαιοσύνης και την προώθηση της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Ατζέντας για την Αξιοπρεπή Εργασία. Μέχρι σήμερα, συγκεντρώνει 19 κυβερνήσεις, 14 οργανώσεις εργοδοτών και 30 εργαζομένων, 11 διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και 10 περιφερειακές οντότητες, 12 διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), τρεις επιχειρήσεις και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και της υπεράσπισης, η πρωτοβουλία της ΔΟΕ επιδιώκει να μειώσει τις παγκόσμιες ανισότητες, να ανακουφίσει τη φτώχεια και να καλύψει βασικές ανάγκες, μέσω της προώθησης των διεθνών εργασιακών προτύπων και του κοινωνικού διαλόγου. Η ΔΟΕ προσδιορίζει τέσσερις κρίσιμες διαστάσεις στην επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης: θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία, πλήρη και ελεύθερα επιλεγμένη απασχόληση, κοινωνική και εργασιακή προστασία, και κοινωνικό διάλογο και τριμερή προσέγγιση.

Bettina Schaller
Η Bettina Schaller, πρόεδρος της WEC και Head Group Public Affairs της Adecco Group

«Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης έχει την τιμή να είναι εταίρος του Συνασπισμού», αναφέρει η Πρόεδρος κα Bettina Schaller, πρόεδρος της WEC και Head Group Public Affairs της  Adecco Group και προσθέτει: «Ο κλάδος των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού διαδραματίζει αναπόσπαστο κοινωνικό ρόλο παρέχοντας στους ανθρώπους πρόσβαση στην εργασία και συνδέοντας τα ταλέντα με τη ζήτηση της αγοράς εργασίας. Ως υπέρμαχοι της κοινωνικής δικαιοσύνης, βλέπουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια ως ένα μονοπάτι προς την επίτευξη της Ατζέντας Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030 και ιδιαίτερα της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους».

Ένα κοινό όραμα: καλύτερες αγορές εργασίας για όλους.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΕΑ και Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP Employment Solutions, κ. Θεόδωρος Τόλλης

«Ο κλάδος των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα μέσω της ΕΝΙΔΕΑ υποστηρίζει πλήρως αυτή την πρωτοβουλία, καθώς ευθυγραμμίζεται με το όραμά του να επιτρέψει καλύτερα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας για όλους» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΕΑ και Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP Employment Solutions κ. Θεόδωρος Τόλλης και προσθέτει: «Ο τομέας μας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε καθεμία από αυτές τις διαστάσεις. Η προσφορά ποικίλων μορφών εργασίας δημιουργεί διόδους προς την απασχόληση για περισσότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των υποεκπροσωπούμενων ομάδων. Ο ενεργός κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα για τους προσωρινά απασχολούμενους, διασφαλίζοντας την κοινωνική και εργασιακή προστασία. Καθώς προχωρά η δημιουργία του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ο κλάδος των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στοχεύει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτόν και να διαμορφώσει ένα μέλλον όπου η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι απλώς ένα ιδανικό, αλλά μια απτή πραγματικότητα για όλους.»